Laatste update 20:34
78

Trump kondigt massadeportaties immigranten aan voor volgende week

De Amerikaanse president Trump kondigde maandagavond in een tweet aan dat de Amerikaanse immigratie- en opsporingsdienst ICE zich voorbereidt op massa-arrestaties volgende week:

Hoewel de dienst vermoedelijk niet de capaciteit heeft om de ‘miljoenen’ mensen waarover Trump het heeft op te pakken, wordt er inderdaad al maanden gewerkt aan een plan om duizenden ongedocumenteerde immigranten op te pakken bij razzia’s in de grote steden. In april werden de interim-directeur van ICE director Ronald Vitiello en minister van Binnenlandse Veiligheid Kirstjen Nielsen nog gedwongen om op te stappen, nadat zij zich kritisch hadden uitgelaten over het plan en hun zorgen uitspraken over de massale verontwaardiging over het massaal scheiden van ouders en kinderen (zelfs zuigelingen) aan de grens, waarna zowel ouders als kinderen onder erbarmelijke omstandigheden werden opgesloten in detentiekampen aan de grens.

De kans is groot dat bij de massa-arrestaties opnieuw ouders van kinderen gescheiden zullen worden, indien zij bijvoorbeeld wel Amerikaans staatsburger zijn, of als zij zich toevallig op school of elders bevinden op het moment van de arrestatie. Zij blijven dan alleen achter terwijl hun ouders worden uitgezet. De architecten van het plan – onder wie Stephen Miller – zien dat als een goede zaak, omdat daar mogelijk een afschrikkende werking van uitgaat. De regering van Trump heeft het dan ook niet alleen gemunt op ongedocumenteerde immigranten, maar smeedt ook plannen om mensen met de juiste papieren het land uit te kunnen zetten.

Lees ook op Joop: Trump deporteert immigranten maar gijzelt hun kinderen

Geef een reactie

Laatste reacties (78)