Laatste update 16:08
177

Trump zaagt stoelpoten onder May vandaan: ‘Heeft Brexit verknald’

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gezegd dat de Britse premier Theresa May de Brexit verknald heeft. In een interview met tabloid The Sun zegt Trump dat hij May geadviseerd heeft over de beste aanpak, maar dat zij vervolgens het tegenovergestelde heeft gedaan.

‘Ik heb haar verteld hoe ze het moest doen. Hoe, dat is aan haar om te vertellen. Maar ik heb haar verteld hoe ze het moest doen. Ze wilde een andere aanpak,’ zegt Trump in het interview. Volgens hem wilde May niet naar hem luisteren, maar ‘dat is prima’, aldus Trump: ‘Ze moet onderhandelen op de manier waarop ze dat het beste kan, maar het is jammer wat er nu gebeurt.’

Trumps opmerkingen zijn, hoewel geheel in lijn met zijn manier van communiceren, opmerkelijk hard. Wereldleiders bekritiseren hun collega’s doorgaans niet zo hard terwijl ze in het land van die betreffende collega op bezoek zijn. Terwijl May Trump met veel ceremonie begroette om daarna over te gaan tot een formeel diner ter ere van Trumps bezoek, publiceerde The Sun het vernietigende interview.

Na afloop van de NAVO-top in Brussel had Trump zich ook al uitgesproken over de Brexit en daarbij de Britten een verkapte waarschuwing gegeven. Bij vragen over de Brexit antwoordde Trump eerst dat hij ‘de afgelopen dagen veel gelezen’ had over Brexit en merkte daarna op dat het er sterk op leek dat Groot-Brittannië ‘deels terugkeert in de EU’. Dat zou volgens Trump het einde betekenen van een handelsverdrag tussen de beide landen, want ‘als ze zo’n deal sluiten, doen we zaken met de EU en niet met het Verenigd Koninkrijk’.

In het interview legt Trump nog een extra bom onder de stoel van Theresa May door op te merken dat hij een van haar grote rivalen, de deze week opgestapte minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, een geschikte kandidaat vindt om May op te volgen.

Behalve zijn collega doormidden zagen, besloot Trump het in het interview ook over de immigratie in Europa te hebben. ‘Een schande’, noemde hij het, daarbij wijzend op het toelaten van immigranten op het continent. Volgens Trump is daarmee ‘de structuur van Europa veranderd’ en ‘als jullie niet snel iets doen, wordt het nooit meer zoals het was. En dat bedoel ik niet positief’. Volgens Trump heeft Europa ‘miljoenen en miljoenen’ immigranten toegelaten die ervoor verantwoordelijk zijn dat Europeanen hun cultuur verliezen. Trump zelf is er voorstander van immigranten aan de grens op te pakken, hen te scheiden van hun kinderen en in kooien op te sluiten.

Ook maakte Trump van de gelegenheid gebruik om weer eens uit te halen naar de Londense burgemeester Khan. Trump haalde zijn standaardleugens weer uit de kast dat Khan verantwoordelijk is voor het toelaten van veel immigranten in Londen, wat hem medeverantwoordelijk maakt voor de terroristische aanslagen in de hoofdstad. Trump heeft het persoonlijk gemunt op Khan, sinds die zich openlijk uitsprak tegen het Amerikaanse inreisverbod voor mensen uit overwegend islamitische landen. Een bron uit de omgeving van Khan liet in een reactie op Trumps laatste uitspraken al weten dat het helemaal Khan niet is die over immigratie gaat, maar het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Terwijl het interview met Trump wereldwijd verspreid wordt, staat voor vrijdag een lunch met Theresa May gepland. Omdat er in Londen zelf een massademonstratie tegen de aanwezigheid van Trump gepland staat, waaronder ook een rondvliegende Trump Baby, zal de lunch met May zo’n 60 kilometer buiten de stad plaatsvinden. Later op de dag volgt ook een ontmoeting met koningin Elisabeth, eveneens buiten Londen. Daarna reist Trump door naar Schotland. Daar bezit Trump enkele golfresorts.

Update 16:00:
Volgens Trump is het bericht van The Sun dat hij de Brexit-onderhandelingen van Theresa May afkraakt nep. Hoewel de uitspraken op band zijn vastgelegd en voor iedereen te beluisteren zijn, is het volgens Trump ‘fake news‘.

Bronnen: The Sun, CNN, NOS / Beeld: ANP

Geef een reactie

Laatste reacties (177)