46

Tweede Kamer bevriest eigen risico voor een jaar

 

Het eigen risico wordt volgend jaar bevroren. Met die maatregel is de Tweede Kamer dinsdag akkoord gegaan. Het kabinet had eerder besloten het eigen risico te verhogen naar 400 euro, maar het bedrag blijft voorlopig toch op 385 euro staan. Op aanvraag van de formerende partijen – VVD, CDA, D66 en ChristenUnie – besloot demissionair minister Schippers (eveneens VVD) hen tegemoet te komen.

Alle wijzigingsvoorstellen van de ‘oppositie in wording’ werden verworpen. Zo wilde die oppositie de bijdrage van het Rijk aan de zorgverzekeraars eenmalig verhogen. Dat zou ertoe leiden dat de zorgpremies niet extra verhoogd hoeven te worden. Ook wilde de oppositie in wording het eigen risico met 100 euro verlagen. De formerende partijen wilden van al die voorstellen echter niets weten. Uiteindelijk stemde alleen DENK tegen het voorstel om het eigen risico voorlopig te bevriezen.

De Eerste Kamer zal dinsdagavond spreken en stemmen over de spoedwet. Dat beide Kamers op dezelfde dag stemmen over een wetsvoorstel komt niet vaak voor. De laatste keer dat dat gebeurde was na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914.

Dinsdag maakte zorgverzekeraar DSW nog bekend de zorgpremie komend jaar te verlagen met 50 cent per maand; ook verlaagt DSW het eigen risico met een tientje. De lonen in de zorg zijn minder hard gestegen, waardoor volgens DSW de daling mogelijk is. “We hebben nu een aardig beeld over de kosten van dit jaar en dat beeld is heel duidelijk: kostendalingen.” Bovendien wil de zorgverzekeraar een signaal afgeven richting de politiek. Volgens DSW-directeur Oomen is het almaar stijgende eigen risico “onacceptabel en onfatsoenlijk want een bedreiging van de solidariteit tussen zieke en gezonde mensen” is.

NOS: Tweede Kamer achter bevriezing eigen risico; nu Eerste Kamer nog

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (46)