76

Gemeenten willen vergoeding SP’ers niet meer in partijkas storten

Een derde van gemeenten en provincies werken niet meer mee aan de afdrachtregeling van de SP. Dat schrijft dagblad Trouw maandag. Daarmee geven de gemeenten en provincies gehoor aan de oproep van oud-PvdA-minister Ronald Plasterk om de regeling te stoppen. Nog eens dertig instanties overwegen een einde te maken aan de afdrachtregeling voor SP’ers.

SP’ers moeten volgens partijreglement een deel van hun vergoeding afstaan aan de partij. In de praktijk gebeurde het dat de SP’ers de vergoeding voor het werk in bijvoorbeeld de Kamer of gemeenteraden niet zelf ontvingen, maar dat dit rechtstreeks in de landelijke partijkas werd gestort. De partij maakte na inhouding van 50 tot 75 procent van het bedrag het restant over.

De gemeente Noordoostpolder was het daar niet mee eens en besloot niet meer mee te werken. De rechter bepaalde vervolgens dat de gemeente in zijn recht stond, omdat de afdrachtregeling van de SP ‘de onafhankelijkheid en het vrije woord’ van raadsleden in gevaar brengt. Minister Plasterk schikte zich naar dat oordeel en riep gemeenten en provincies op voortaan de vergoedingen rechtstreeks aan de SP’ers over te maken en niet meer aan de partij. Dit tot grote ontevredenheid van het partijbestuur.

Voor de SP is het niet meewerken aan de afdrachtregeling mogelijk een financiële aderlating. Volgens Trouw harkte de partij met de inhoudingen in 2016 zo’n 5 miljoen euro binnen, waarmee vervolgens campagnes en opleidingen werden betaald. Nu het geld niet meer rechtstreeks in de partijkas terechtkomt, is het voor de partij afwachten of individuele SP’ers alsnog het geld in de kas storten.

cc-foto: SP

Geef een reactie

Laatste reacties (76)