Laatste update 04 juli 2019, 10:55
379

VVD wil celstraffen voor levens redden op zee

Update donderdag 10:30:

De ChristenUnie dreigt de coalitie te laten klappen als de VVD het plan om wettelijk te voorkomen dat drenkelingen gered mogen worden doorzet. Dat schrijft de NOS:

Coalitiegenoot ChristenUnie vindt strafbaarstelling onacceptabel. “Dat is een slecht plan, dat mensen criminaliseert die hun nek uitsteken om mensen te redden”, zegt Kamerlid Voordewind. Hij wijst erop dat er lang over mensensmokkel is gesproken bij de formatie en dat de VVD dit onderwerp toen niet heeft genoemd. “Als ze iets willen wat niet in het regeerakkoord staat, zullen ze echt terug moeten naar de coalitie. (…) Over andere onderwerpen kunnen wij ook gemakkelijk een Kamermeerderheid halen. Maar als we die richting opgaan, dan valt de coalitie snel uit elkaar. Ik denk dat het verstandig is dat wij er over dit soort gevoelige onderwerpen onderling uitkomen.”

Ook D66 vindt het anti-humanitaire plan van de VVD onacceptabel. Het vermoeden bestaat dat de een van de ultrarechtse partijen in de Kamer, PVV of FVD, het voorstel zal kopiëren en daarmee een Kamermeerderheid van VVD, CDA, FVD, PVV en SGP zal behalen.

Eerder:

De VVD wil dat op het redden van levens op zee voortaan celstraffen komen te staan. De Tweede Kamerfractie laat weten dat “idealisten” die zonder toestemming mensen uit het water oppikken, moeten worden vervolgd voor het faciliteren van mensensmokkel. De VVD vindt een meerderheid van de Kamer achter zich.

Volgens VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden vormen mensenredders, zoals de bemanning van de Sea-Watch 3, ‘feitelijk geen reddingsdienst, maar een veerdienst’. Wat zijn partij betreft krijgen mensenredders dan ook een straf van maximaal vier jaar cel of een boete van maximaal 83.000 euro. Dit naar Italiaans voorbeeld, aldus de VVD.

In Italië stond gisteren de kapitein van de Sea-Watch 3 voor de rechter. De 31-jarige Duitse Carola Rackete bevond zich al enige tijd onder huisarrest omdat ze een bevel van een marineschip had genegeerd en met enkele tientallen geredde drenkelingen aan boord naar Lampedusa was gevaren. Geen enkel land gaf de drenkelingen toestemming van boord te gaan en na 14 dagen zag Rackete geen andere mogelijkheid dan aan te meren. De Italiaanse regering beschuldigde haar van mensensmokkel, maar de rechter maakte daar korte metten mee. Volgens de rechter heeft Rackete juist gehandeld vanuit haar plicht de drenkelingen in veiligheid te brengen.

Bron: AD 

Geef een reactie

Laatste reacties (379)