7

Zeespiegel stijgt sneller dan eerder gedacht, meer overstromingen verwacht

Omdat het ijs op onder meer Antarctica sneller smelt, zal de zeespiegelstijging deze eeuw groter zijn dan eerder werd aangenomen. Dat schrijft het wetenschappelijk klimaatpanel van de VN, het IPCC, in een nieuw rapport. NRC Handelsblad schrijft:

Als de uitstoot van broeikasgassen blijft toenemen, zal de zeespiegel eind deze eeuw 84 centimeter zijn gestegen. Dat is 10 centimeter hoger dan eerder gedacht. Op langere termijn, in het jaar 2300, komt de stijging uit op circa 4 meter.

Meer dan honderd wetenschappers hebben de afgelopen drie jaar aan het rapport gewerkt. Zij waarschuwen dat miljoenen mensen zullen moeten verhuizen als gevolg van de zeespiegelstijging. Er wonen wereldwijd bijna 2 miljard mensen aan de kusten. Als de uitstoot van broeikasgassen blijft toenemen, zal het zeespiegelniveau in 2300 gemiddeld vier meter hoger liggen dan nu.

De oceanen worden warmer en zuurder en bevatten minder zuurstof. De opwarming van de oceanen zorgt ervoor dat de kans op zware tropische stormen toeneemt. Volgens het IPCC zal extreem weer, zoals overstromingen, veel vaker voorkomen. “Extreme gebeurtenissen die in het recente verleden eens per eeuw plaatsvonden, zullen op veel plaatsen in 2050 elk jaar gebeuren.”

Ook hooggelegen berggletsjers, onder meer in de Himalaya, smelten snel, stelt het IPCC. Bijna 2 miljard mensen zijn afhankelijk van dergelijke gletsjers voor water. Ook neemt door het smelten de kans op lawines en aardverzakkingen toe.

Cc-foto: Joseph Thomas

Geef een reactie

Laatste reacties (7)