104

‘Zelfverklaarde groenste kabinet ooit laat ware gezicht zien’

De noodmaatregelen die het kabinet woensdagochtend heeft aangekondigd om de stikstofcrisis het hoofd te bieden, kunnen maar op weinig enthousiasme rekenen bij milieuorganisaties en de oppositie. “Het zelfverklaarde groenste kabinet ooit, laat zijn ware gezicht zien”, stelt Greenpeace in een reactie.

Het is onacceptabel dat het kabinet ervoor kiest het mes in de natuur te zetten. Dat is het begin van het einde van natuurbescherming. Het kabinet zou achter natuur moeten gaan staan en stikstofuitstoot bij de bron aanpakken. Dat betekent inzetten op een omslag naar ecologische landbouw met minder dieren. Het kabinet kan direct aan de slag met verplichte weidegang voor koeien en de import van soja voor veevoer drastisch verminderen.

Het kabinet verlaagt de maximumsnelheid op snelwegen overdag naar 100 kilometer per uur. Daarnaast wordt de samenstelling van het veevoer aangepast, en komt er 60 miljoen euro extra voor boeren die willen stoppen. Ten slotte komt er een noodwet waardoor bouwprojecten die bijdragen aan de kustbescherming of vergroting van de veiligheid kunnen doorgaan.

Hoewel Milieudefensie de verlaging van de maximumsnelheid toejuicht, is de organisatie verder uiterst kritisch. Het kabinet heeft ‘niets geleerd van de stikstofcrisis’, stelt Bram van Liere van Milieudefensie.

Het kabinet kiest weer voor meer asfalt, bijvoorbeeld op de ring Utrecht bij Amelisweerd. Dat is slecht voor de natuur en daar wordt het verkeer ook niet duurzamer, veiliger, gezonder en goedkoper van. Het kabinet rekent zich rijk met het invoeren van enzymen in veevoer. Dat is goed voor DSM, maar helpt boeren niet richting kringlooplandbouw. Met dit pakket neemt het kabinet onnodige risico’s voor het behoud van de natuur en banen in woningbouw.

GroenLinks-leider Jesse Klaver noemt de plannen ‘totaal onvoldoende’. “Dit is geen begin van een oplossing”, twittert zijn fractiegenoot Laura Bromet. “Wat een armoe”, meent Esther Ouwehand, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren. “Je vraagt je af: waar was D66 in deze onderhandelingen.”

Foto: screenshot NOS

Geef een reactie

Laatste reacties (104)