Laatste update 21:50
72

Zestien Amsterdamse basisscholen week dicht om lerarentekort

Zestien Amsterdamse basisscholen gaan in december een week dicht, omdat de directies en docenten zich willen beraden op de gevolgen van het lerarentekort. Van 9 tot en met 13 december krijgen de ongeveer 5.400 leerlingen van de scholen van de Stichting Openbaar Basisonderwijs Westelijke Tuinsteden (StWT) geen les. Het water staat de scholen aan de lippen, schrijft de stichting.

Bij het begin van het schooljaar waren er op de zestien scholen dertien voltijds leerkrachten (fte) tekort. Die plekken en de plekken van zieke leerkrachten blijven open. Inmiddels zijn dat er meer dan 25 en per maand komt er tenminste twee ontslagaanvragen bij. Het is onmogelijk om al deze vacatures in te vullen.

De scholen hebben de ouders inmiddels geïnformeerd. Ook de Onderwijsinspectie en wethouder Marjolein Moorman zijn op de hoogte gesteld. In de week dat de scholen voor de leerlingen dichtgaan – door de scholen ‘de Week van de Onderwijskwaliteit’ gedoopt – wil het personeel van de scholen werken aan een plan ‘om de onderwijskwaliteit te behouden’.

Volgens Joke Middelbeek, bestuurder bij StWT, is het onlangs aangekondigde onderwijsakkoord, waarbij het kabinet eenmalig 460 miljoen euro uittrekt voor het onderwijs, onvoldoende. “Het extra geld uit het onderwijsakkoord helpt niet voor morgen, niet voor overmorgen en de komende weken en zelfs niet voor de komende jaren. We moeten nu samen creatieve oplossingen bedenken om de onderwijskwaliteit zo hoog mogelijk te houden in deze crisistijd. En dat doen we tijdens de Week van de Onderwijskwaliteit.”

Grote steden
Uit onderzoek in opdracht van het Arbeidsmarktplatform PO blijkt dat het tekort aan docenten in de vier grote steden blijft toenemen. Er vertrekken elk jaar meer docenten uit Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag dan er bijkomen.

In september kondigde de 16e Montessorischool in Amsterdam Zuidoost aan eind dit jaar de deuren te sluiten vanwege het lerarentekort. Op de school zijn maar twee leerkrachten in vaste dienst.

Tweedaagse landelijke staking in januari
Onderwijsvakbond AOb heeft voor 30 en 31 een tweedaagse staking in het onderwijs aangekondigd. Uit een peiling onder de leden van de bond bleek dat de actiebereidheid groot is: maar liefst 90 procent stemde voor een nieuwe staking. Eerder deze maand legden de docenten ook al een dag het werk neer.

Cc-foto: Wokandapix

Geef een reactie

Laatste reacties (72)