Laatste update 11:24
24.842
204

Hulpverlener & Arabiste

Arthemis Imaan Snijders is een afgestudeerd Arabiste met een BA (Hons) in Arabistiek en Midden Oosten Studies van de University of Manchester in Groot-Britannië. Aan deze universiteit behaalde zij ook een Post-Graduate diploma in Politicologie en Mensenrechten, met een focus op Gender studies. Sinds haar afstuderen is ze werkzaam geweest bij verschillende organisaties die zich inzetten voor vluchtelingen en asielzoekers, zowel in Nederland als in Griekenland en Palestina. Momenteel werkt ze als sociaal-juridische hulpverlener voor migranten, vluchtelingen en sans papiers in Antwerpen, België.

Boef versus Baudet: de één noemt ze ‘kechs’, de ander minderwaardig

Misogynie is allang mainstream, alleen heeft de witte man het verkopen ervan beter onder de knie

Twee concrete voorbeelden van misogynie, maar een totaal andere ontvangst in de publieke opinie.

Boef.
Een rapper die alles behalve vrouwvriendelijke teksten heeft. Bij rapmuziek zijn we al jaren geneigd een oog dicht te knijpen als het op seksisme aankomt. Dat vrouwen nog steeds geobjectiveerd worden in deze wereld is echter niks nieuws. Rappers en de teksten die ze schrijven hebben wel degelijk effect op de jongere generatie.

Het blijkt namelijk dat slutshaming of exposen zich redelijk veel afspeelt onder jongeren (en dan niet alleen jongeren met een bepaalde etniciteit). Slutshaming en revenge porn zijn wereldwijde fenomenen sinds de opkomst van sociale media.

Nederland en België staan op hun kop sinds de uitspraken van Boef. Radio DJ’s willen zijn plaatjes niet meer draaien en de link met islam of ‘de Marokkaanse cultuur’ is al snel gelegd. De islamo/xenofoben zijn weer aan het smullen.

De uitspraken van Boef zijn hartstikke fout, dat staat buiten kijf. Maar we moeten niet vergeten dat zowat alle rappers zich weleens schuldig maken aan denigrerende uitspraken over vrouwen in hun muziek.

Baudet.
Een man die openlijk misogyne uitspraken doet over de minderwaardigheid van vrouwen. In zijn roman schrijft hij dat vrouwen ‘overmand’ willen worden. Rechts Nederland vindt deze sympathieke charmeur helemaal te gek. Zo fantastisch zelfs dat zijn partij nu op 12+ zetels staat in de peilingen en hij zelfs tot politicus van het jaar is gekroond door EenVandaag.

Hij en zijn collega Theo Hiddema, die over rassenvermenging spreekt: ‘Al die Marokkanen moeten zich vermengen met Hollandse vrouwtjes…’ ,zijn dus blijkbaar de mensen die we in ons kabinet nodig hebben. Sterker nog, als vrouwen als Anne Fleur Dekker zich uitspreken tegen Baudet dan volgen er verkrachtingsbedreigingen van de achterban.

Beide voorbeelden zetten vrouwen weg als de tweede sekse, als object. Terwijl Boef nu wordt geframed als vrouwenhatende Maghrebijnse barbaar, wordt Thierry Baudet geprezen voor zijn ‘verfrissende’ politiek.

Kech, hoer, minderwaardig, vrouwtje.

Het maakt niet uit. Hoe je het wendt of keert, het is en blijft misogynie. Maar wie denkt dat misogynie een cultuur gericht probleem is, heeft het flink mis. Misogynie is allang mainstream, alleen heeft de witte man het verkopen ervan beter onder de knie. Het ultieme voorbeeld hier van is mister-‘grab-em-by-the-pussy’.

Het wordt tijd om de selectieve oogkleppen af te zetten en alle vrouwenhaat aan te pakken, niet alleen die van de zogenaamde ‘ander’.

Afbeelding: screenshot Instagram

Geef een reactie

Laatste reacties (204)