2.293
64

Voormalig GroenLinks-statenlid ZH

Alfred Blokhuizen (Leiden, 1955) was van 2007 tot april 2015 voor GroenLinks lid van de Provinciale Staten in Zuid Holland.

Hij volgde ITO onderwijs metaalbewerking (1968-1972) en was korte tijd fabrieksarbeider. Daarna werd hij o.a. ondernemer in de omroepwereld van Vlaanderen. Daar was hij radiopresentator en mede-eigenaar van een regionale omroep in Gent. Sinds 1992 houdt hij zich bezig met de politiek. Van 1994 tot 2008 was hij fractievertegenwoordiger/gemeenteraadslid/fractievoorzitter/commissievoorzitter in de gemeente Spijkenisse.

Burgemeesters hebben bijscholing bestuursrecht nodig

Burgemeesters verbieden demonstraties te snel.

Opnieuw is een burgemeester in het ongelijk gesteld na het verbieden van demonstraties. Dat gebeurde eerder ook al na het verplaatsen naar locaties op winderige industrieterreinen, op zaterdagen. Het lijkt tegenwoordig wel bon ton om dat te doen, terwijl het demonstratierecht grondwettelijk is verankerd.

Marten van Dijl | Greenpeace

Kick Out Zwarte Piet is al een paar keer door de rechter in het gelijk gesteld, na hun protest tegen het verbieden of verplaatsen van een demonstratie. Maar ook anderen, zoals Greenpeace, werd verboden te demonstreren op bijvoorbeeld Schiphol. Uit de eerste analyses door bestuurskundigen blijkt dat ook dat verbod 100% in strijd was met de wet. Er loopt nu een procedure tegen dat verbod.

Het wordt tijd voor een goed gesprek binnen het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. Is dit wel de weg die burgemeesters op moeten gaan. De weg van verbieden om demonstraties te voorkomen. Is het niet in strijd met het ambt en de ambtseed om, in strijd met het bestuursrecht en de grondwet, demonstraties te verbieden?

Er zijn nu zoveel uitspraken dat de burgemeesters wel weten dat een demonstratieverbod of verplaatsing naar een plek buiten “bewoond” gebied absoluut niet kan. Ook weten burgemeesters nu heel goed dat demonstranten moeten worden beschermd tegen tegendemonstraties. Dat dat inzet van dienders kost doet niet ter zake. Eigenlijk weten ze dat ook gewoon allang!

Daarom pleit ik voor een stevig debat binnen dat burgemeestersgenootschap en bijscholing bestuursrecht.

Geef een reactie

Laatste reacties (64)