4.592
71

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

CDA, VVD en ChristenUnie schieten zich in eigen voet

Ze hebben van het Sleepwetreferendum een referendum gemaakt over het referendum

cc-foto: Gerard Stolk

Deze zaterdag maakt mr. Sybrand van Haersma Buma één van de onhandigste opmerkingen uit zijn politieke loopbaan. De Friese patriciër laat nu vast weten dat de uitkomst van het Sleepwetreferendum zal worden genegeerd. Ondanks de uitkomst. Ondanks de argumentatie die tijdens de campagne naar voren zal komen. De VVD heeft zich onmiddellijk op hetzelfde standpunt gesteld. De ChristenUnie liet met calvinistische ijzerenheinigheid ook al weten dat de sleepwet heilig is. Zo zijn die drie partijen in een onmogelijke positie gebracht.

Als zij het referendum tóch negeren, zou het een beetje vreemd zijn als zij probeerden de uitkomst te beïnvloeden. En als ze het toch doen, zal iedereen ze bij voorbaat weglachen. Daarmee schieten zij zich behoorlijk in de eigen voet. Ze kunnen de uitslag niet meer beïnvloeden.

Misschien denken de dames en heren dat zij met hun opmerkingen het kiesvolk kunnen ontmoedigen. Zo van: je kunt net zo goed thuisblijven, want Den Haag doet er toch niets mee.

Dit is een vreselijke misrekening. Er bestaat in Nederland een grote onvrede over de politiek en de algemeen ervaren wereldvreemdheid van de Binnenhofse bevolking, niet alleen de Kamerleden, de ministers en de ambtenarij, maar ook de in die kaasstolp toegelaten vertegenwoordigers van de media. Dat blijkt uit de verkiezingsuitslag van maart: de oppositie wist zich meester te maken van 50% van de Kamerzetels min één, nou ja laten we zeggen min vier want de SGP is nauwelijks als een oppositiepartij aan te merken.

Buma heeft met zijn opmerking in de Volkskrant opnieuw voedsel gegeven aan de stelling: “Ze doen maar in Den Haag.” De kiezer kan het referendum nu gebruiken als een signaal om te laten weten hoe hij erover denkt. Noem het een schot voor de boeg. De uitslag wordt hoe dan ook een politiek feit. En dat kun je dan niet afdoen met verveelde opmerkingen als “peilingen zijn dagkoersen”, al zal dat zeker gebeuren.

Uit onderzoek blijkt dat de burgers in tegenstelling tot het politieke establishment voorstanders zijn van het referendum. Dat is een tweede reden om aan de stembus een signaal te geven.

VVD, CDA en ChristenUnie hebben van dit referendum een referendum gemaakt over het referendum in Nederland. Drie keer referendum in één zin.

Het enige jammere  is dat daardoor de gevaren van de sleepwet enigszins naar de achtergrond kunnen verdwijnen. Al blijkt uit Buma’s praat in de Volkskrant al afdoende dat zo’n instrument in de handen van dit stelletje regenten een gevaar is voor de vrijheid.

Dat wordt een klinkende afwijzing met een gróte opkomst. Tegelijkertijd is het wantrouwen in de politiek opnieuw gegroeid.

Knap gedaan op de derde dag van je kabinet.

Naschrift: niet dat die referendumwet van ons zo geweldig is. Lees hier wat ik daarover denk en hier de contouren van een serieuze referendumwet.

 

 


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (71)