Laatste update 13:41
4.511
51

Muzikant, schrijver, componist

Erwin Angad-Gaur (1970) studeerde Kunst en Cultuurwetenschappen in Rotterdam en is schrijver, muzikant en componist. In 2017 verscheen onder het half-pseudoniem Erwin Gaur zijn debuutroman ‘Gardi’.
(Foto gemaakt door Sebastian Beijersbergen)

‘Seksuele intimidatie’ op Radio 538

Het slachtoffer mag op het thuisterrein van de dader, bij de dader, geïnterviewd door de dader, zijn excuses (nogmaals) aanvaarden.

Scene 1
Het is vrijdagavond, 17 november. Zangeres Maan mag, uiteraard gratis, want het is promotie, optreden bij de De Frank en Vrijdag Show op Radio 538.

Maar een optreden van Maan, is dat eigenlijk wel leuk genoeg?

Het kan leuker.

DJ Frank Dane en zijn sidekick Jelte van de Goot zitten er niet voor de muziek tenslotte. De uitzending is afhankelijk van hun briljante presentatie. Van hun ingevingen. En voor Maan hebben zij een geweldige grap in petto. Op het moment dat zij zal gaan zingen, haar ogen gesloten ter concentratie, sluipt een man voor haar en toont haar zijn ontblote penis. Lachen!!

De twintigjarige Maan de Steenwinkel schrikt zich wezenloos en barst in huilen uit.
Het presentatie-duo schaterlacht. Hebben ze dat wicht van The VOICE even een lollige loer gedraaid…

Op Twitter zijn de reacties fel, afkeurend, maar weken blijft het daarna stil.

Tussenspel
Op 3 december barst de bom. Diverse media berichten over het incident. Tim Knol roept op tot een boycot van Radio 538. De persvoorlichting van de zender laat weten op zeer korte termijn met een reactie te komen. (Een reactie die zich bij voorbaat laat raden, lijkt het: men zal geschrokken zijn van de ophef, berouwvol reflecteren misschien, een onderzoek instellen wellicht?)

Het incident lijkt exemplarisch voor de wijze waarop artiesten al jaren worden benaderd door overbetaalde DJs: ze zijn decorstukken voor hun programma. Over de muziek wordt heen gekletst, gelachen en geboerd. Hoe het uitkomt. Maar meer dan dat is het incident uiteraard exemplarisch voor de wijze waarop zij vrouwen menen te kunnen behandelen. Hoe zij boven elke wet verheven zijn.

Het land maakt zich druk over #MeToo. Ze maken er een paar grappen over. Ze interviewen wellicht een paar vrouwen, enkele slachtoffers. Niet te lang. Het moet allemaal niet te zwaar worden. The show, De Frank en Vrijdag Show wel te verstaan, must go on.

Het merkwaardigste aan het incident is evengoed dat het weken duurde voor er in diverse media aandacht voor kwam. Boys will be boys, lijkt de eerste reactie geweest. Een zangeresje is geschoffeerd door het, voor wie in de mainstream popmuziek iets bereiken wil, machtige 538. Het Talpa van John de Mol, dat via dochter 8ball tevens de zangeres onder contract heeft. Wat zou het? Het Algemeen Dagblad bericht met name over de plotse ‘ophef’ zelf: Ophef na ‘seksuele intimidatie’ Maan op Radio 538, aldus de online Showpagina van de krant. De aanhalingstekens in de kop deden diverse twitteraars de wenkbrauwen fronsen, maar werden tot op heden niet verwijderd.

Scene 2
De reactie van 538 komt in de avond.
Maan zal dinsdag om 12 uur aanschuiven in de uitzending van Frank Dane.
Het slachtoffer mag op het thuisterrein van de dader, bij de dader, geïnterviewd door de dader, zijn excuses (nogmaals) aanvaarden.

‘Hey Maan, ik vind het heel sportief dat je hier bent.’
‘We halen altijd grapjes met elkaar uit, Maan.’
‘Ik geef om jou Maan, je bent een vriendin van de show.’
‘Het is een geintje dat helemaal is mislukt.’
‘En ik hoop, Maan, heel oprecht dat we nog vriendjes kunnen zijn.’
‘Te gek dat je hier wilde zijn.’

En daarmee was de kous af.

Werkelijk?


Laatste publicatie van Erwin Angad-Gaur

  • Gardi

    Een korte roman over obsessie, over liefde en de impact van terreur

    Februari 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (51)