Het opmerkelijke anti-Timmermansspotje van de SP is bedoeld om een einde te maken aan het streven naar linkse samenwerking binnen de Europese Unie. Dat heeft SP-voorzitter Ron Meyer in Trouw verklaard.

“Ik geloof niet in linkse samenwerking”, zegt SP-partijvoorzitter Ron Meyer, in een toelichting op een filmpje waarin zijn partij de Europese PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans frontaal aanvalt. Meyer noemt de PvdA “een zogenaamde linkse partij”. (…) Volgens Meyer is er in Nederland ‘maar één linkse partij: de SP’. “Er is één sociale partij die kritiek uit op de EU. De SP was in 2005 al tegen de invoering van de Europese grondwet, waar Timmermans aan heeft meegeschreven.” Na het online verschijnen van dit artikel belt Meyer om zijn woorden te nuanceren. Hij zegt ‘Europese samenwerking’ met de PvdA te hebben bedoeld, met de sociaaldemocraten in Den Haag wil hij wel nog samenwerken als het bijvoorbeeld over de pensioenen gaat. Zijn andere woorden zwakt hij niet af.

Volgens Trouw staat het spotje duidelijk voor de koerswijziging die de partij is ingeslagen:

Tijdens de laatste partijraad, eind maart, klaagden lokale bestuurders dat de partij onderdeel van het establishment is geworden. De partij moest weer een onversneden populistisch geluid laten horen. Meyer concludeerde toen dat de SP weer de ‘electorale middelvinger’ moet worden, een rol die nu wordt vertolkt door Forum voor Democratie.

Van de linkse partijen zitten PvdA en SP het minst vaak op dezelfde lijn bij stemmingen in het Europees parlement bleek deze week uit onderzoek van de Volkskrant naar het stemgedrag van de partijen tussen 2014 en 2019. Uit dat onderzoek werd ook duidelijk dat van alle Nederlandse partijen in het parlement de SP het minst vaak een duidelijk standpunt inneemt. Bij een kwart van de stemmingen was de partij niet aanwezig of onthield zich van stemming. Daarmee is de SP een buitenbeentje: “De Nederlandse parlementariërs zijn vaak aanwezig en laten stemmingen maar zelden lopen. Vooral het enige lid van de Partij voor de Dieren is bijna altijd aanwezig en miste maar 3 procent van alle stemmingen,” aldus de krant.

Bij Pauw sprak Meyer woensdagavond van de ‘Eurofiele bende’ doelend op PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans (vanaf 21:20). De woordkeuze is opvallend omdat de SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen zich afgelopen weekend juist beklaagde over de toon van het debat als het om Europa gaat.

Meyer stelt dat het campagnefilmpje als satire is bedoeld en stelt dat de kritiek op het spotje zich richt op de vorm “en niet op de inhoud”.

Geef een reactie

Laatste reacties (179)