Zaterdag werd actiegroep Kick Out Zwarte Piet het recht ontnomen te demonstreren door burgers die daarvoor zo ver gingen een snelweg te blokkeren. Na een lang oponthoud waarbij de pro-pieters het wel erg goed met de eveneens aanwezige politie leek te kunnen vinden, werden de anti-pieters naar huis gestuurd. De burgemeester van de gemeente Dongeradeel die de anti-Zwarte-Piet-demonstratie had goedgekeurd, had nu besloten dat het niet mocht doorgaan. Onder andere minister-president Rutte, minister Ollongren en staatssecretaris Knops lieten direct weten begrip te hebben voor de antidemocratische en strafbare actie van de pro-pieters.

Vrijdag werd nog eens goed duidelijk waar de impliciete goedkeuring voor die eigenrichting toe leidt. Een dag nadat RTL-presentator Humberto Tan liet weten te worden bedreigd sinds hij zich tegen Zwarte Piet uitsprak, drongen als Zwarte Piet verklede mensen een basisschool binnen en vielen de docenten verbaal racistisch aan. Ook werd bekend dat Bij1-partijleider Sylvana Simons bij haar thuis is lastiggevallen door pikzwart geschminkte pro-pieters – inclusief kroeshaar, goudkleurige oorbellen en roodgestifte lippen. Dit gebeurde nadat pro-pieters het adres van Simons online hadden gezet.

In het NTR-programma De Nieuwe Maan een gesprek over de gebeurtenissen van de afgelopen week met activist Mitchell Esajas, zijn advocaat Wil Eikelboom, Sylvana Simons en de fractievoorzitter van de Friese Nationale Partij in Dokkum Fedde Breeuwsma.

Geef een reactie

Laatste reacties (84)