Laatste update 09:20
228

Amsterdam rekent af met Zwarte Piet, rest van het land houdt stug vol

Zwarte Piet, Bonte Piet, Stroopwafel Piet. In Amsterdam zijn er helemaal klaar mee en ruilen de Piet vanaf dit jaar compleet in. In plaats daarvan zal de Sint worden begeleid door zestiende-eeuwse Spaanse edellieden: felgekleurde pakken, golvend haar. En roetvegen, want de pakjes gaan nog steeds door de schoorsteen.

De nieuwe Piet werd deze week gepresenteerd door de Stichting Sint in Amsterdam (SSIA). Het is niet het enige stempel dat de hoofdstad op de nieuwe helpers van Sinterklaas drukt. De pakken zullen ook drie Andreaskruizen dragen, het stempel van Amsterdam. Het uiterlijk van de Pieten is volgens de organisatie bewust zo neutraal mogelijk gehouden zodat ‘iedereen op een acceptabele wijze’ het feest kan meebeleven. Ook wil Amsterdam een einde maken aan de al jaren voortdurende discussie.

Amsterdam is niet de eerste stad die het uiterlijk van de omstreden Zwarte Piet in de ban doet, wel de stad die de grootste verandering doorvoert. Den Haag liet vorige week al weten dat daar dit jaar geen enkele Piet nog volledig zwartgeverfd zal zijn en ook in Utrecht zal het gros van de Pieten roetvegen hebben. Rotterdam houdt het uiterlijk nog stil en ook Dokkum, waar dit jaar de landelijke intocht plaatsvindt, zegt niets over hoe de Pieten eruit komen te zien. De NTR, verzorger van het Sinterklaasjournaal, hield het erop dat de Sint dit jaar ‘een bont gezelschap’ meeneemt.

Vasthouden aan Zwarte Piet
Dat buiten de grote steden sinterklaascomités weinig op hebben met de discussie over het racistische uiterlijk van de traditionele Piet, blijkt uit een kaart die dinsdag door het AD werd gepresenteerd. De krant vroeg 272 van de 388 gemeenten of sinterklaascomités in Nederland naar het uiterlijk van de Pieten dit jaar. In 239 van die plaatsen zal Piet bij de intocht zwart of donkerbruin zijn. Zeventien sinterklaascomités lieten weten dat er enkele tot veel roetveegpieten meelopen. Een aantal comités wilde, soms uit vrees voor ordeverstoringen tijdens de intocht, geen antwoord geven op de vragen van het AD.

cc-foto: Toon van de Putte

Geef een reactie

Laatste reacties (228)