32

Cambridge Analytica zet hoogste baas per direct op non-actief

Het in opspraak geraakte onderzoeksbedrijf Cambridge Analytica heeft CEO Alexander Nix per direct op non-actief gesteld. Dat meldt persbureau AP. Afgelopen weekend kwam naar buiten dat Cambridge Analytica de gegevens van miljoen Facebookgebruikers zonder hun toestemming heeft gebruikt voor de verkiezingscampagne van Donald Trump.

Het bedrijf ontwikkelde een app die op Facebook met gebruikers meelas en de verzamelde data zogenaamd voor wetenschappelijk onderzoek gebruikte. In plaats daarvan werden niet alleen de gegevens van de gebruikers verzameld, maar ook die van hun Facebookvrienden. De data werd gebruikt om gepersonaliseerde politieke advertenties te versturen.

Maandag doken er undercoverbeelden op van het Britse Channel 4 News op waarop te zien is hoe Nix toegeeft dat hij een grote rol heeft gespeeld in het verzamelen van gegevens die Trump in 2016 aan een overwinning hebben geholpen. Ook zei Nix dat gebruik werd gemaakt van een e-mails met ‘een zelfvernietigings timer’ zodat de rol van Cambridge Analytica lastig te traceren zou zijn: ‘Er is geen bewijs, er is geen papierspoor, er is niets.’

De raad van commissarissen van Cambridge Analytica neemt nu stellig afstand van Nix en diens uitspraken. Volgens hen is het doen en laten ‘niet in lijn met de waarden of manier van zakendoen van het bedrijf en zijn schorsing laat zien hoe serieus we deze overtreding oppakken.’

Niet alleen Cambridge Analytica kwam onder vuur te liggen na de onthullingen. Hetzelfde geldt voor Facebook. Oprichter en leidinggevende Mark Zuckerberg moet zich voor zijn aandeel in het schandaal verantwoorden in het Europees Parlement. Ook zijn de aandelen op de beurs van het sociale netwerk gekelderd.

Geef een reactie

Laatste reacties (32)