Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Coronaprotesten lopen uit op rellen

  •  
24-01-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
356 keer bekeken
  •  
Tientallen aanhoudingen in onrustige binnenstad Eindhoven

© EINDHOVEN - Demonstranten worden de Mobiele Eenheid van het 18 Septemberplein verwijderd. Pegida had aangekondigd toch te komen demonstreren. Burgemeester John Jorritsma had de demonstratie v

In Amsterdam, Eindhoven en Urk zijn protesten tegen de coronamaatregelen uitgelopen op confrontaties met de politie.
Geen video? Klik hier.
In de hoofdstad werden op het Museumplein meer dan honderd personen gearresteerd. Ze maakten deel uit van de circa 1500 demonstranten die afkwamen op een door de burgemeester verboden demonstratie. Het Museumplein was daartoe tot veiligheidsrisicogebied verklaard. De politie keek de toestroom van demonstranten eerst aan maar begon, nadat om 15 uur een noodbevel was afgekondigd, met de ontruiming van het plein. Daarbij werd onder meer gebruik gemaakt van waterkanonnen. Volgens de politie gooiden demonstranten met stenen en zwaar vuurwerk naar de ordehandhavers. Na 18 uur keerde de rust terug in het gebied.
In Eindhoven had de politie de handen vol aan verboden demonstraties van de moslimhaters van Pegida en de anti-coronamaatregelen groepering Nederland in Verzet. Ondanks dat een groot deel van het stadscentrum was afgesloten uit angst voor gewelddadigheden wisten zich honderden relschoppers te verzamelen op en rond het 18 Septemberplein. De demonstranten richtten op grote schaal vernielingen aan, staken onder meer een auto van de Spoorwegpolitie in brand en plunderden winkels op het Centraal Station.
Geen video? Klik hier.
In Urk was zaterdag al met veel geweld geprotesteerd tegen de coronamaatregelen. Daarbij werd een testlocatie in brand gestoken. De lokale PVV had opgeroepen tot verzet tegen de avondklok en gemeld “er alles aan te zullen doen” om te zorgen dat de maatregel niet gehandhaafd kan worden. De PVV’er die de oproep deed, staat op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer. Het CDA heeft vragen gesteld over de opruiende taal van de PVV. De PVV zelf heeft inmiddels gas terug genomen en verklaart dat iedereen zich aan de wet moet houden.
Op zondag is op Urk een beveiliger van de NOS , die de journalisten van de publieke omroep beschermt tijdens hun werk in het gebied, mishandeld. De beveiliger kreeg onder meer pepperspray in het gezicht gespoten.
Een politie-vlogger deed verslag van de onlusten op Urk.
Geen video? Klik hier.
Zie ook de verslagen bij AT5 , Omroep Brabant en Omroep Flevoland.
Update: Omroep Brabant meldt dat er zondagavond een gespannen sfeer heerst in Tilburg vanwege een aangekondigd protest tegen de avondklok
Update 21:25 De NOS meldt dat het in verscheidene steden onrustig is vanwege protesten tegen de avondklok. Onder meer in Den Haag, Enschede en Venlo.
"In de Haagse Schilderswijk is vuur gesticht. In de Hobbemastraat is een grote groep aanwezig, die zich overigens niet verspreidt, zegt een politiewoordvoerder. “We proberen de orde te herstellen en kijken hoe we de geest weer in de fles kunnen krijgen.”"
Update 21:55 Omroep Gelderland meldt onrust in Arnhem en Apeldoorn.
"In Apeldoorn hebben jongeren zich verzameld in de buurt van een rotonde aan de Laan van Maten. Via social media werd opgeroepen om daar rond 21.00 uur te verzamelen. Op dat moment ging de avondklok in en mogen mensen alleen met een geldige reden op straat zijn. De politie komt volgens een correspondent in actie om de demonstratie te beëindigen. Jongeren zouden met zwaar vuurwerk gooien. Ook is geprobeerd een bouwkeet in brand te steken."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.