29

Demonstranten anti-zwarte piet-protest Rotterdam 2016 niet vervolgd

De 168 mensen die in november 2016 hardhandig werden opgepakt rondom de landelijke intocht van Sinterklaas – omdat ze wilden demonstreren tegen Zwarte Piet – worden niet vervolgd. De demonstranten werden er van verdacht niet te hebben voldaan aan een bevel van de politie. De zaken worden geseponeerd vanwege een gebrek aan bewijs of omdat ze ten onrechte zijn aangemerkt als verdachte. De mensen om wie het gaat hebben inmiddels bericht gekregen van het Openbaar Ministerie of krijgen dat deze week.

De actievoerders van Kick Out Zwarte Piet besloten in 2016 niet bij de sint-intocht in Maassluis tegen Zwarte Piet te protesteren, maar in Rotterdam. Dat werd niet toegestaan, waarna hardhandig optreden van de politie en massa-arrestaties volgden. De demonstranten besloten juist naar Rotterdam te gaan nadat een actie in Maassluis hen verboden werd.

De advocaat van een aantal van de demonstranten stelt in een reactie:

Mijn cliënten kopen er niets voor dat zij worden gearresteerd om achteraf te horen dat dat onterecht was… Het wordt hoog tijd dat op illegale arrestaties van demonstranten een automatische schadevergoeding wordt gesteld.

Lees ook op Joop: Zwarte Piet is geen racisme, de behandeling van de demonstranten in Rotterdam wel

Geef een reactie

Laatste reacties (29)