Laatste update 16:03
17

Extreemrechts Identitair Verzet traint voor een burgeroorlog

Nieuwe leden van het extreemrechtse Identitair Verzet worden naar Frankrijk gestuurd om daar deel te nemen aan gevechtstrainingen, meldt NRC. Dit om, volgens een woordvoerder, ‘zelfverzekerder in hun schoenen te staan tijdens demonstraties.’ Danny Oudsen, onderzoeker van extreemrechts, vermoedt andere motieven. “Het heeft eerder te maken met de rassenoorlog die volgens deze groepen gaat uitbreken,” zegt hij tegen NRC. Er groeit een wereldwijde beweging van extreemrechtse activisten die min of meer hetzelfde willen, stelt hij.

Die internationalisering uit zich op verschillende manieren. Zo werkten de verschillende over Europa verspreide takken van de Identitairen samen om geld in te zamelen voor een schip dat vluchtelingen op de Middellandse Zee terug naar Afrika had moeten sturen. Motorpech liet dit plan in het honderd lopen, maar het illustreert de toenemende samenwerking tussen de Identitairen.

Volgens Oudsen richten de honderden over Europa verdeelde leden zich tegen de islam en iedereen die niet wit is. Daarnaast moet een veronderstelde elite die Europa van binnenuit verzwakt het ontgelden. Onlangs werd bekend dat de schutter in Christchurch geld had gedoneerd naar Franse en Oostenrijkse Identitairen.

Cc-foto: Robert Williams

Geef een reactie

Laatste reacties (17)