Laatste update 20:18
16

Joop-cartoonist Maarten Wolterink wekt de toorn van China

Maarten Wolterink, die onder meer cartoons maakt voor Joop, heeft honderden boze berichten ontvangen nadat hij een tekening maakte over het coronavirus. Wolterink maakte een cartoon waarbij hij de sterren op de Chinese vlag verving door coronavirussen.

Over de daaropvolgende Chinese reacties vertelde hij dinsdag bij Met Het Oog op Morgen: “Er zijn heel veel reacties die ik niet kan lezen, maar ook veel emoji’s. Vooral drollenhopen en middelvingers.” Ook reageerden veel Chinezen met ‘je moeder is dood’. Wolterink: “Bij de eerste tachtig heb ik nog vrolijk geantwoord, zo van: mijn moeder is inderdaad al dertig jaar dood, hoe weet je dat? Maar na de vierhonderdste had ik er wel genoeg van.”

Wolterink is niet de enige cartoonist die onder vuur is komen te liggen vanuit China vanwege een corona-cartoon. Ook Deense en Belgische cartoonisten kregen de wind van voren vanwege vergelijkbare cartoons met de Chinese vlag.

“Ik zie dit vooralsnog, door de fysieke afstand met China, niet als serieuze bedreigingen”, zegt Wolterink, die voor Joop twee cartoons maakte over het coronavirus. Ook de Belgische cartoonist Lectrr lijkt niet onder de indruk van de Chinese woede. Woensdag publiceerde hij een nieuwe tekening om duidelijk te maken dat hij zich niet de mond laat snoeren.

Geef een reactie

Laatste reacties (16)