Laatste update 02 november 2021, 15:24
177

Mondkapje wordt weer verplicht in supermarkten en winkels

Update dinsdag 15:05:

Vanaf vrijdag wordt het weer verplicht om in supermarkten en winkels een mondkapje te dragen. Dat meldt RTL Nieuws op basis van anonieme bronnen in Den Haag. “De winkels vallen onder publiek toegankelijke binnenruimten waar mondmaskers met ingang van vrijdag verplicht zijn,” aldus de nieuwszender. Het zou ook de bedoeling zijn om de verplichte CoronaCheck uit te breiden tot meer plaatsen, als dat nodig is. Zo wordt er gewerkt aan een verplichtstelling van de coronapas in het hoger onderwijs.

De Gezondheidsraad  adviseert ondertussen om 60-plussers en bewoners van zorginstellingen een zogeheten boosterprik toe te dienen. Deze derde vaccinatie is nodig omdat er aanwijzingen zijn dat het effect van de vaccinatie begint af te nemen.

De cijfers blijven ondertussen stijgen, schrijft de NOS:

Bij het RIVM zijn de afgelopen week 54.000 positieve testen gemeld, een stijging van 39 procent ten opzichte van de zeven dagen daarvoor. Er lieten niet alleen meer mensen zich testen bij de GGD, het percentage van die testen dat positief uitviel ging eveneens verder omhoog: van 15,3 naar 16,7 procent.

De meeste besmettingen doen zich voor onder twintigers en dertigers.

Eerder:
Vanaf vrijdag wordt het verplicht om de coronapas te tonen als je een sportschool, zwembad, dierentuin of museum wilt bezoeken. Ook wordt onderzocht of de CoronaCheck op korte termijn verplicht kan worden in het hoger onderwijs en mbo. Dat zullen Mark Rutte en Hugo de Jonge dinsdag aankondigen, meldt de NOS op gezag van ingewijden die de nieuwe maatregelen traditiegetrouw enige tijd voor de persconferentie laten uitlekken.

Verder komt de mondkapjesplicht terug in de publieke binnenruimte en bij contactberoepen. Dat betekent dat er weer mondkapjes moeten worden gedragen bij bijvoorbeeld de kapper en op het gemeentehuis. Er wordt nog gesproken over de vraag of mondkapjes ook weer verplicht worden in winkels.

Ook wil het demissionaire kabinet dat mensen de helft van de tijd thuiswerken. Een maand geleden werd het thuiswerkadvies nog ingetrokken. Mogelijk wordt de coronapas in de toekomst ook verplicht op het werk.

De nieuwe maatregelen zijn ingegeven door de snel oplopende besmettingscijfers. Zondag sloegen de hoofden van de intensive cares van alle academische ziekenhuizen nog alarm. Zij schreven dat “het water aan de lippen staat”.

Geef een reactie

Laatste reacties (177)