4

Netanyahu claimt winst na nek-aan-nekrace Israëlische verkiezingen

Nu vrijwel alle uitgebrachte stemmen in de Israëlische parlementsverkiezingen zijn geteld, lijkt het erop dat zittend premier Benjamin Netanyahu zich op kan maken voor een vijfde termijn. Zijn uiterst rechtse Likoed-partij wist net als het centrum-linkse Blauw-Wit 35 zetels in de wacht te slepen, maar een linkse coalitie is nagenoeg onmogelijk te smeden.

Met nog maar zo’n twee procent van de stemmen te tellen en een uitslag die nauwelijks nog kan verschuiven, zal president Reuven Rivlin het verzoek bij een van de winnende partijleiders neerleggen een coalitie te vormen. Het ligt voor de hand dat dit Netayahu zal worden. Op rechts valt er met meerdere rechtse en ultra-orthodoxe partijen vrij eenvoudig een meerderheidscoalitie te smeden. Blauw-Wit komt naar verwachting niet verder dan een coalitie van 55 zetels, te weinig voor een meerderheid in de 120 zetels tellende Knesset.

Mocht Netanyahu inderdaad opnieuw premier worden, dan is dat zijn vijfde termijn en is de kans groot dat hij David Ben-Gurion voorbijstreeft als langstzittende premier van Israël. Dinsdagavond claimden zowel Netanyahu als Blauw-Wit-leider Benny Gantz de overwinning. Volgens Gantz betekende de uitslag dat kiezers op zoek waren naar hoop en die ook hebben gekregen: ‘Ze wilden een nieuwe weg inslaan en we hebben hen laten zien dat dit mogelijk is.’ Netanyahu zei op zijn beurt direct te willen beginnen met het formeren van een nieuwe regering.

Netanyahu is in eigen land verdachte in meerdere corruptiezaken, aanhangers zouden dan ook in groten getale op hem hebben gestemd om hem op die manier uit de gevangenis te houden. De Likoed-partij voerde hier actief campagne op, onder meer door journalisten aan te vallen vanwege hun berichtgeving over deze zaken. Voor ultrarechtse en -conservatieve kiezers liet Netanyahu er in aanloop naar de verkiezingen ook geen twijfel over bestaan waar hij staat. Na een bezoek met de Braziliaanse extreemrechtse president Bolsonaro aan Yad Vashem, de officiële staatsinstelling van Israël voor het herdenken van de Joodse slachtoffers van de Holocaust, merkte Bolsonaro op dat ‘Hitler overduidelijk links was’, een uitspraak die tot goedkeuring van Netanyahu leidde. Ook liet Netanyahu tijdens de campagne weten van plan te zijn om de door Israël illegaal bezette gebieden op de Westelijke Jordaanoever definitief te willen annexeren.

Bronnen: De Volkskrant, Haaretz / cc-foto: Kremlin

Geef een reactie

Laatste reacties (4)