Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Omgevingsdienst: Tata Steel loosde illegaal kwik

  •  
01-04-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
157 keer bekeken
  •  
tatasteelhoogovens

© cc-foto: Alf van Beem

Tata Steel Nederland heeft kwik geloosd in het riool zonder daarvoor een vergunning te hebben. Dat blijkt uit een brief van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. Tata Steel verklaart tegenover het ANP wel over een vergunning te beschikken om het giftige metaal te lozen. NRC Handelsblad schrijft :
"Het kwik zou via een riool naar de waterzuiveringsinstallatie in de gemeente Velsen zijn afgevoerd, waardoor er een hogere concentratie kwik in het oppervlaktewater kwam dan wettelijk toegestaan. De precieze gevolgen van de lozing worden nog onderzocht door de omgevingsdienst."
De Omgevingsdienst constateert in een rapport dat Tata Steel te weinig doet om de uitstoot van allerhande gevaarlijke stoffen tegen te gaan. Bij omwonenden van de hoogovens wordt tot wel 50 procent vaker longkanker geconstateerd dan het landelijk gemiddelde.
In oktober vorig jaar kondigde het Openbaar Ministerie aan het bedrijf te gaan vervolgen voor het overtreden van de milieuvergunning. Het bedrijf doet volgens justitie onvoldoende om de uitstoot van kankerverwekkende stoffen tegen te gaan.
cc-foto: Alf van Beem
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.