Laatste update 13:53
70

Onderzoekers: dragen mondkapjes zeer effectieve maatregel

Het dragen van mondkapjes leidt tot een statistisch significante vermindering van de coronabesmettingen. Wetenschappers die 30 onderzoeken van over de hele wereld naast elkaar legden, spreken van een afname van 53 procent, meldt The Guardian. Afstand houden leidt tot een vermindering van 25 procent.

Daarmee stellen wetenschappers opnieuw vast dat mondkapjes een belangrijk middel kunnen zijn in de strijd tegen corona. Recent onderzoek in Zuid-Korea wees al uit dat een mondkapjesplicht in de metro de besmettingskans met meer dan 90 procent verkleint.

Jaap van Dissel, directeur infectieziekten bij het RIVM, zei aan het begin van de pandemie maandenlang dat mondkapjes vrijwel niets uithalen. Dat kwam hem onder meer op kritiek te staan van de Amerikaanse gezondheidsexpert Anthony Fauci, die Nederlanders bij Nieuwsuur aanraadde om wel mondkapjes te dragen.

Het demissionaire kabinet besloot deze zomer de mondkapjesplicht op verscheidene plaatsen af te schaffen. Begin deze maand besloten Mark Rutte en Hugo de Jonge de mondkapjes weer op meer plaatsen verplicht te stellen.

Geef een reactie

Laatste reacties (70)