Laatste update 20:28
114

Op1-presentator Jort Kelder maakt opnieuw racistische opmerkingen over Aziaten

Op1-presentator en FvD-supporter Jort Kelder heeft donderdag generaliserende en bevooroordeelde opmerkingen gemaakt over Aziatische mensen. Hij beweerde dat “Aziaten precisie en delicatessen aan enorme wreedheid combineren” toen het gesprek ging over de razend populaire Koreaanse tv-serie Squid Game. “Denk aan hoe er met dieren omgegaan wordt, er worden in de Aziatische wereld hele stukken uit levende vissen gehaald,” aldus Kelder die in het verleden vaker racistische opmerkingen over Aziaten gemaakt heeft.

Het AD schrijft:

Hoogleraar Koreastudies Remco Breuker was ook te gast in Op1 en probeerde aan tafel Kelder te corrigeren. ,,Het is aantoonbaar onwaar wat Kelder zei en hij scheert meer dan vijftig landen over één kam”, zegt Breuker tegen het ANP. ,,Azië is heel groot. Het is zo’n gemakkelijke manier om je beter te voelen dan een ander door allerlei negatieve kenmerken aan ‘de Aziaat’ toe te kennen. Daar moeten we anno 2021 echt een keer van af in Nederland.” (…) ,,We zijn ons de afgelopen jaren iets bewuster geworden van onze fouten op dit gebied”, stelt de hoogleraar. ,,Maar er zijn nog zoveel mensen die zo gemakkelijk omgaan met Aziaten en Nederlanders met een Aziatische afkomst. Dit soort bejegeningen zijn gewoon racistisch. Dit is niet in de haak en ik snap niet waar het vandaan komt.”

Presentator Kelder werd in de zomer van 2020 door de NPO naar voren geschoven om een debat over racisme te leiden.

In maart van dit jaar beschreef Sun Yoon van Dijk op Joop wat voor een lading racisme Nederlanders van Aziatische komaf over zich heen krijgen:

De opmerkingen die Aziatische mensen dag in, dag uit naar het hoofd geslingerd krijgen zijn geen simpele grapjes. Het is wat is het is: racisme. Al zolang als ik mij kan herinneren krijg ik ‘grappige’ opmerkingen zoals ‘sambal bij’, ‘loempia’ maar ook de ‘serieuze’ vragen zoals of ik ook honden eet. Als er een kind jarig was op school werd er Hanky Panky Shanghai gezongen inclusief de ogen horizontaal trekken. Alleen dat laatste hoefde ik nooit te doen werd er gezegd, want ik had al spleetogen. Er wordt standaard vanuit gegaan dat ik Chinese roots heb. Wanneer ik aangeef dat ik niet Chinees ben, dan weten ze het zeker. ‘Japan! Niet? Vietnam dan? Thais? Oh, Koreaans… ach het lijkt allemaal op elkaar. Jullie hebben allemaal spleetogen.’

Geef een reactie

Laatste reacties (114)