53

Russen wilden partijkas Lega Nord illegaal spekken met miljoenen euro’s

Een naaste medewerker van de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini heeft vorig najaar onderhandeld met drie Russen die in het geheim miljoenen euro’s wilden overmaken naar Salvini’s ultrarechtse Lega Nord. Dat blijkt uit geluidsopnames die in het bezit zijn van BuzzFeed News. Dergelijke grootschalige buitenlandse financiële steun voor politieke partijen is verboden in Italië.

Eerder dit jaar meldde het Italiaanse politieke tijdschrift l’Espresso al dat Lega Nord in het geheim 3 miljoen euro had ontvangen van het Kremlin. Salvini heeft altijd ontkend dat zijn partij buitenlands geld zou hebben aangenomen.

Het gesprek waarover BuzzFeed bericht, vond op 18 oktober plaats in Moskou, daags nadat Salvini een toespraak had gehouden in de Russische hoofdstad. Bij die gelegenheid sprak de Lega-leider zich uit tegen de Europese sancties tegen Rusland. Ook zou Salvini die avond een ontmoeting hebben gehad met de Russische vicepremier Dmitry Kozak, die veel invloed heeft binnen Verenigd Rusland, de partij van president Putin.

De drie Russische onderhandelaars verwijzen tijdens de vijf kwartier durende onderhandelingen naar de ‘ontmoeting van gisteren’ en zeggen dat ze bepaalde details nog moeten doorspreken met de vicepremier. BuzzFeed News is er niet in geslaagd om vast te stellen wie de drie Russen zijn. Ook is het onduidelijk of de besproken deal, waarbij op ingenieuze wijze tientallen miljoen euro’s oliegeld in de partijkas van Lega zouden stromen, daadwerkelijk doorgang heeft gevonden.

Russische bank
Verhalen dat Rusland extreemrechtse partijen in Europa steunt, doen al langer de ronde. Extreemrechts staat de laatste jaren opmerkelijk positief ten opzichte van Rusland en ijvert voor het terugdraaien van de sancties tegen het land. Ook hebben extreemrechts en Rusland een gezamenlijke vijand: de Europese Unie.

In 2014 leende het Franse Front National 9 miljoen euro bij een Russische bank. Twee jaar later ging die bank ten onder.

De leider van de Oostenrijkse FPÖ Heinz-Christian Strache moest in mei aftreden nadat er een video was verschenen waarin is te zien hoe hij een Russische dame overheidscontracten belooft in ruil voor financiële steun. In het geval van Strache was er sprake van een valstrik. De ‘Russin’, die zich voordeed als het nichtje van een oligarch, was vermoedelijk een actrice en waarschijnlijk ook niet afkomstig uit Rusland.

Lees ook: ‘Lega Nord ontving 3 miljoen van het Kremlin voor Europese campagne’

Geef een reactie

Laatste reacties (53)