Laatste update 03 juli 2019, 08:59
11

Snel opnieuw in verlegenheid gebracht door onthulling over Belastingdienst

De Belastingdienst heeft jarenlang willens en wetens tegen ouders geprocedeerd nadat hun kinderopvangtoeslagen waren stopgezet, terwijl de dienst wist dat er geen bewijs was van fraude.

RTL Nieuws en Trouw onthulden in mei de schandalige toeslagenaffaire, maar staatssecretaris Menno Snel van Financiën hield tot nu toe steeds vol dat medewerkers van de Belastingdienst te goeder trouw handelde. Vanavond stuurde Snel echter vertrouwelijke FIOD-documenten naar de Kamer waaruit blijkt dat medewerkers van de Belastingdienst in september 2015 zelf al concludeerden dat de rechtvaardiging voor de stopzetting onvoldoende was, omdat er alleen sprake was van ‘kleine onvolkomenheden’. Desondanks bleven ze tot in 2019 tegen bezwaarprocedures van ouders procederen.

Donderdag moet de staatssecretaris van D66 in de Kamer opheldering geven over het rampzalige fraude-onderzoek – waarbij gezinnen waarvan een van de ouders tweede nationaliteit had hun kinderopvangtoeslag onterecht kwijtraakten – en het stelselmatig informatie achterhouden voor het parlement.

NRC bericht vanavond over een cultuurprobleem dat leeft bij de Belastingdienst, omdat managers geen kritiek durven te uiten op collega’s. Dat blijkt uit onderzoek van de Auditdienst Rijk. NRC schrijft:

Er bestaan onder managers bij de fiscus verschillende ‘harde’ ongeschreven regels, zoals dat je van „incidenten” gebruik moet maken. De conclusies zijn problematisch voor de Belastingdienst, die al jaren worstelt met onder meer ict-vernieuwingen. Volgens het onderzoek moet altijd voorkomen worden dat bewindspersonen in de problemen komen. Ook wordt loyaliteit „naar boven” gestimuleerd en wordt geadviseerd alleen te doen waar je verantwoordelijk voor bent. De heersende gedachte is: „we lossen het zelf op”.

Geef een reactie

Laatste reacties (11)