Laatste update 21:24
74

Tariq Ramadan verdacht van meerdere verkrachtingen, gearresteerd

De invloedrijke islamgeleerde en filosoof Tariq Ramadan is in Parijs opgepakt op verdenking van seksueel wangedrag en verkrachting, dat melden Franse media. De Franse schrijver Henda Ayari, nu 40, deed in oktober vorig jaar aangifte nadat de Islamitische auteur en academicus haar verkracht zou hebben in een hotelkamer tijdens een congres in 2012. De publiciteit rond #metoo gaf haar de kracht om haar verhaal te delen, waarna ze via internet een stroom van doodsbedreigingen en verwensingen over zich heen kreeg.

Volgens Ayara bedreigde Ramadan haar ook om te voorkomen dat ze aangifte zou doen. ‘Ik ben jarenlang stil gebleven uit angst voor vergelding, omdat toen ik dreigde een klacht in te dienen over de verkrachting waar ik slachtoffer van was. Hij heeft niet geaarzeld me te bedreigen en daarbij te zeggen het ook op mijn kinderen te zullen te betrekken. Ik was bang, en heb me al deze tijd stilgehouden.’

Een week later kwam een tweede slachtoffer naar buiten. Deze verkrachting zou in 2009 hebben plaatsgevonden in het Hilton-hotel in Lyon. Het slachtoffer, een Franse bekeerlinge van 45, heeft aangifte gedaan en een uitgebreide verklaring afgelegd, die is ingezien door Le Monde en Le Parisien. De vrouw onderhield sedert 31 december 2008 schriftelijk contact met Ramadan, maar de bewuste dag in het hotel was hun eerste ontmoeting. Na een gesprek van tien minuten zou hij haar uitgenodigd hebben om met een kop thee verder te praten op zijn hotelkamer, omdat iedereen hem herkend zou hebben en aan zou staren. Daar zou hij haar vervolgens aangevallen, geslagen en bruut verkracht hebben.

Daarnaast wordt Ramadan een aantal Zwitserse vrouwen beschuldigd van seksueel wangedrag. Ramadan zou hen verleid hebben toen zij nog op de middelbare school zaten waar hij Frans doceerde. De islamoloog werkte eerder als integratie-adviseur voor de gemeente Rotterdam en als gastdocent aan de Erasmus Universiteit. Hij doceerde tot voor kort aan de Oxford University, maar werd daar na de aantijgingen op non-actief gesteld.

Ramadan ontkent de beschuldigingen en spreekt van een ‘lastercampagne’.

Cc-foto: Ministerio de Cultura de la Nación Argentina

Geef een reactie

Laatste reacties (74)