12

Tientallen doden na luchtaanval op vluchtelingenkamp Libië

Bij een luchtaanval op een detentiekamp voor vluchtelingen in Libië zijn woensdagochtend zeker veertig mensen gedood. Dat laat een woordvoerder van de door de Verenigde Naties gesteunde overheid weten. Nog eens tachtig vluchtelingen raakten ernstig gewond. De aanval zou zijn uitgevoerd door het zelfverklaarde Libische Nationale Leger (LNA).

De aanval vond plaats in Tajoura, een buitenwijk in het oosten van de Libische hoofdstad Tripoli. Lokale media berichtten dat het LNA onder leiding van generaal Khalifa Haftar aanvallen uitvoerde op militiekampen in de omgeving van het detentiekamp. Haftar en zijn eigen militie LNA hebben het oosten van Libië in handen.

De Libische detentiekampen zijn berucht wegens de erbarmelijke hygiëne en voedseltekorten en daarnaast vanwege de vele berichten over mishandeling en marteling. Veel vluchtelingen belanden via de detentiekampen in de slavernij, via slavenmarkten gerund door Libische milities. Dat bleek ook dit jaar weer toen het Britse Channel 4 News videobeelden wist te maken van de folteringen en slavenhandel.

Zeker zesduizend vluchtelingen afkomstig uit onder meer Eritrea, Ethiopië, Somalië en Soedan zitten opgesloten in tientallen detentiekampen in Libië, die door de verscheidene milities worden gerund. De meeste vluchtelingen zijn daar beland na opgepakt te zijn door de Libische kustwacht – getraind en gefinancierd door de EU – terwijl zij probeerden de Middellandse Zee over te steken naar Europa. Woensdag pleitte de VVD in de Tweede Kamer voor celstraffen voor het redden van vluchtelingen op de Middellandse Zee.

Bron: New York Times / Beeld: screenshot DailyNation

Geef een reactie

Laatste reacties (12)