Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ursula von der Leyen verkozen tot eerste vrouwelijke voorzitter Europese Commissie

  •  
16-07-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
310 keer bekeken
  •  
FRANCE-EU-PARLIAMENT

© Outgoing German Defence Minister and EU Commission president nominee Ursula von der Leyen (C) smiles after a debate on her candidacy for President of the Commission at the European Parliament

Zojuist heeft een kleine meerderheid van het Europees Parlement Ursula von der Leyen gekozen als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. De Duitse minister van Defensie – die eerder vandaag in het parlement pleitte voor een Green Deal en gendergelijkheid in de Commissie – werd met 383 stemmen verkozen (het minimumaantal benodigde stemmen was 374). De 60-jarige Von der Leyen wordt de eerste vrouwelijke voorzitter van de Europese Commissie, die het dagelijks bestuur vormt van de Europese Unie.
De voordracht van Von der Leyen als opvolger van Jean-Claude Juncker was niet onomstreden. Von der Leyen is geen Spitzenkandidaat en heeft derhalve niet de voorkeur van het parlement, omdat voor haar hun eigen – door de bevolking gekozen – kandidaten als Frans Timmermans moesten wijken. Op de valreep besloot de socialistische fractie van Timmermans toch voor de benoeming van Von der Leyen te stemmen.
Met de bevestiging van Von der Leyen is de stoelendans van de gehele Europese top compleet. Charles Michel wordt voorzitter van de Europese Raad, Christine Lagarde wordt president van de Europese Centrale Bank, Sergej Stanisjev voorzitter van het Europees Parlement en Josep Borrell wordt EU-buitenlandcoördinator.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.