Laatste update 11:24
83

VVD trapt verkiezingsstrijd af met aanvallen op D66

Met de zoveelste sneer naar D66 in een week tijd heeft de VVD de verkiezingscampagne voor het Europees Parlement officieel afgetrapt.

Nadat VVD-fractievoorzitter Dijkhoff vorige week al dreigde de coalitie op te blazen en het klimaatakkoord te torpederen – waarbij hij tussen neus en lippen D66-leider Jetten voor ‘klimaatdrammer’ uitmaakte – mocht Rutte zondag in Buitenhof vol op het populistische orgel. De premier – die vrijdag al spierballentaal uitsloeg richting oud en nieuw-vandalen, tot ongenoegen van de politie – legde het er dik bovenop door fel uit te halen naar de ‘witte wijn sippende Amsterdamse elite‘ die te veel kritiek zou hebben op de Amerikaanse president. Om vervolgens prompt internationaal viraal te gaan met de foto waarop hij samen met Buitenhof-presentator Jort Kelder witte wijn sipt in een Amsterdamse grachtensloep.

Vervolgens richtte Rutte zijn pijlen op Europa en stelde de Europese verkiezingen “niet zo relevant” te vinden, omdat “de macht” op nationaal niveau te vinden is. Een opmerkelijke stelling voor iemand die een internationale topfunctie bij de EU zou nastreven.

Vanochtend was de beurt aan huisjesmelker en VVD-Kamerlid Wybren van Haga, die in het FD de aanval opent op het handelsbeleid van D66-minister Kaag:

De belangen van Nederlandse ondernemers verdwijnen in de agenda van Kaag onder het sausje van maatschappelijk verantwoord ondernemen en vrouwenrechten. Belangrijke onderwerpen, maar een handelsagenda moet gaan over handel.

Een gewaagde stap, aangezien het juist Kaag is die steeds op competente wijze de brandjes blust die haar VVD-collega’s Zijlstra en Blok stichten bij Buitenlandse Zaken. Overigens zitten coalitiepartners VVD en D66 samen in de Europese ALDE-fractie.

Geef een reactie

Laatste reacties (83)