29

VVD’er Van Haga opnieuw de fout in

VVD-Kamerlid en berucht huisjesmelker Wybren van Haga heeft zonder vergunning verbouwingen uitgevoerd aan een rijksmonument. Dat onthult Hart van Nederland. Het gaat om een monumentaal wooncomplex in Haarlem dat de VVD’er sinds 2017 bezit en waar hij 24 sociale huurwoningen verhuurt. Van Haga liet daar onder meer vloerbalken vervangen en voorzetwanden plaatsen. Voor dergelijke verbouwingen is volgens de wet toestemming nodig. De gemeente heeft de verbouwingswerkzaamheden stil laten leggen na een tip van een verontruste bewoner. Van Haga kreeg geen boete. Volgens Hart van Nederland ging het VVD-Kamerlid vervolgens wel verhaal halen bij de bewoners van het hofje.

Meerdere bewoners, die alleen anoniem hun verhaal willen doen, laten weten dat Van Haga na de bouwstop persoonlijk naar het hofje kwam en op een ‘zeer agressieve manier’ bij hun verhaal kwam halen. ”Hij was woest en wilde weten wie de gemeente had gebeld. Toen niemand dat wilde of kon vertellen, beende hij boos het hofje uit. Daarna heeft hij nog een aantal keer geprobeerd erachter te komen wie de gemeente had getipt. Niemand durft te praten, we zijn als de dood voor deze man”, aldus een van de bewoners.

Nadat Van Haga eerder in opspraak kwam wegens zijn praktijken als huisjesmelker heeft hij de VVD-fractie beloofd zich niet meer direct met zijn vastgoedbezit te bemoeien. Hart van Nederland toont een mail waaruit blijkt dat de omstreden VVD’er die afspraak schendt. Eerder deze maand raakte hij ook al in opspraak over het beëindigen van huurcontracten met kwetsbare bewoners.

Van Haga werd in juli van dit jaar ook door de politie van de snelweg gehaald omdat hij onder invloed van alcohol achter het stuur zat. Het VVD-Kamerlid hoeft echter steeds niet op te stappen. De regeringscoalitie beschikt over een meerderheid van een zetel. Als Van Haga zijn zetel weiger in te leveren en voor zichzelf begint is het kabinet zijn meerderheid kwijt.

 

Geef een reactie

Laatste reacties (29)