Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Feiten deden er weer eens niet toe voor Thierry Baudet, gasthoofdredacteur bij WNL

  •  
07-03-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
250 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2019-03-07 om 14.34.56

© Screenshot: Goedemorgen Nederland / WNL

Jammer dat hij zoveel fans heeft bij wie dat ook het geval is
Deze donderdagochtend was Thierry Baudet gasthoofdredacteur bij Goedemorgen Nederland. Hij veegde eerst even obligaat Tunahan Kuzu de mantel uit maar besteedde vrijwel al zijn zendtijd aan het bagatelliseren van het klimaatprobleem. Daarvoor had hij de oud-bankier Ralf Dekker uitgenodigd die met zijn Groene Rekenkamer al jaren hamert op de te hoge kosten van een energietransitie. Samen verkondigden zij drie stellingen:
  1. Dat van de menselijke invloed op het klimaat is allemaal flauwekul
  2. Andere landen doen helemaal niets aan klimaatbeleid
  3. Als je dan toch alternatieve energiebronnen zoekt, bouw dan thoriumreactoren
Het waren allemaal boude beweringen die evenwel met groot aplomb werden gebracht zoals Nederland van Forum voor Democratie gewend is.
Het is een beetje vermoeiend om voor de zoveelste manier de verdachtmakingen te bestrijden die in bepaalde kringen voor argumenten gelden tegen de consensus van zo’n beetje negentig procent van alle klimaatdeskundigen ter wereld. Als het om deze zaken gaat is NASA wellicht geloofwaardiger dan een Leidse jurist.
Dat ándere landen niets aan klimaatbeleid doen, is onzin. Dit is bijvoorbeeld het actieplan van Duitsland om rond 2050 klimaatneutraal te zijn. Eind verleden jaar keurden alle Belgische regeringen een nationaal klimaatplan goed, dat hier te vinden is. Ondanks alle perikelen rond de door Baudet zo bewonderde Brexit vond ook het Verenigd Koninkrijk tijd om een actieplan in uitvoering te nemen. In de Verenigde Staten heeft president Trump het niet zo op met klimaatbeleid maar op het niveau van de staten – die zeer autonoom zijn – ligt dat anders. Zo wil Arizona de uitstoot van broeikasgassen in 2040 vergeleken met 2000 hebben gehalveerd. Californië is al jaren bezig met de uitvoering van een klimaatplan. Regionale overheden zoals die van San Diego  spelen daar met een eigen programma op in. En zo kunnen we tamelijk tot in het oneindige doorgaan. Nederland staat met zijn klimaatplannen niet alleen. Het is ook absoluut geen voorloper. Integendeel. We zijn eerder een land dat op de bandwagon springt. Vers twee zijn de merites van de plannen die de inmiddels beruchte klimaattafels hebben opgeleverd. Op de kwaliteit daarvan valt ongetwijfeld heel wat aan te merken maar dat stadium komt nog. Daarvoor verschijnen dezer dagen de eerste doorrekeningen.
Thierry Baudet heeft ondertussen wél  de oplossing voor een probleem waarvan hij het bestaan ontkent: thoriumreactoren. Die produceren kernenergie terwijl de nadelen lang zo groot niet zijn als met de tot nog toe gebruikelijke technologieën. Ze leveren als bijproduct geen plutonium op, de grondstof voor atoombommen. Met het afval lijkt het ook wel mee te vallen. In China, wist Baudet, staan al thoriumreactoren. Ook dat is niet waar. China doet weliswaar zijn best commerciële thoriumreactoren te ontwikkelen, die aan het experimentele stadium zijn ontwassen, maar dat levert steeds weer nieuwe problemen op. Die zijn oplosbaar maar voor 2040 zal dat volgens de Chinese betrokkenen zélf niet het geval zijn. zo meldt het vakblad De Ingenieur. Dr. Baudet zet zijn kaarten dus op toekomstmuziek. Vermoedelijk heeft hij een keer in het café gezeten met de bekende futoroloog Adjiedj Bakas want die zingt het hooglied van de thorium zonder de weerbarstigheid van deze technologie  te vermelden. De Groene Rekenkamer van Baudets vriend Ralf Dekker doet dat overigens wél.
Zo werd opnieuw het bewijs geleverd dat feiten er bij dr. Thorium Baudet en zijn Forum voor Democratie niet toe doen. Jammer dat hij zoveel fans heeft bij wie dat ook het geval is.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.