Laatste update 13:45
5.931
76

Redacteur, radiomaker

Joyce Brekelmans (1981) is een nieuwsjunk met culinaire neigingen en een zwak voor woordgrappen. Zij werkt sinds 2013 als redacteur en radiomaker bij BNNVARA en was daarvoor actief als freelance journalist en columnist.

Heeft iemand de principes van Jesse Klaver gezien?

GroenLinks wat doe je?

Het was een turbulente week in het land waar het heus, echt wel meevalt met dat racisme. Anti-zwartepiet-demonstranten werden van de weg gereden door pro-pieten onder leiding van bekende neo-nazi’s, waarna de burgemeester van Dongeradeel in samenspraak met de politie besloot dat er niets anders op zat dan de dreigers hun zin te geven en de anti-racisten hun demonstratierecht af te nemen.

De VVD en CDA lieten onmiddellijk weten geen enkele moeite te hebben met het vernietigende oordeel dat de geschiedenis over hen zal vellen. D66 durfde al iets van kritiek aan, maar draaide zich tegelijkertijd in een wokkel om toch vooral de gevoelens van de boze burger niet te kwetsen. De PvdA onthield zich van een waardeoordeel, maar stelde wel Kamervragen over het gebrek aan rechte rug van het kabinet wat betreft artikel 9 van de grondwet.

En GroenLinks? Krekels.

Zoals twitteraar Hannah Verschoor vlijmscherp opmerkte:

Als het met racisme of discriminatie te maken heeft is Groenlinks altijd even druk met het maken van een healthy groenteshake in een blender op zonne-energie

ANP

Het bleef echter niet bij stilte, want op woensdag verklaarde Jesse Klaver in NRC zelfs ‘minder over identiteit’ en ‘meer over werk en geld’ te willen praten. GroenLinks wil namelijk ‘de gewone man’ bereiken, want ‘identiteitspolitiek betekent in Nederland meestal het opsluiten van mensen in hun eigen groep’. Alsof al dat gepamper van de ‘gewone’, ‘hardwerkende’ en ‘bezorgde burger’ iets anders is dan identiteitspolitiek gericht op de dominante, witte meerderheid. Met zijn ‘strijd tegen het grootkapitaal’ gooit Klaver de deur dan ook wijd open voor de SP-stemmer, maar smijt hij hem tegelijkertijd dicht in het gezicht van mensen die nog steeds kampen met uitsluiting, discriminatie en – zeker in Sinterklaastijd – openlijk racisme.

Terwijl GroenLinks dus haar hengel uitgooit in de drukste electorale vijver van Nederland vol gewone, witte vissen, wordt de blijkbaar abnormale, niet-witte kiezer in de netten van Denk en BIJ1 gedreven. Een gevaarlijke manoeuvre, die er bovendien op wijst dat GroenLinks een belangrijke factor in hun recente electorale succes is vergeten: het feit dat Klaver zich – zij het rijkelijk laat – als enige echt uit durfde te spreken tegen de rechtse retoriek waarvan zowel PVV als VVD en CDA zich bedienden tijdens de campagne. Ook tijdens de formatie bleven de principes van GroenLinks wat betreft vluchtelingen en mensenrechten overeind. Maar nu de Gemeenteraadsverkiezingen zich aandienen aan de horizon, mogen de progressieve waarden weer even achter in de bus plaatsnemen.

Geef een reactie

Laatste reacties (76)