Laatste update 22:35
1.505
21

Muzikant, schrijver, componist

Erwin Angad-Gaur (1970) studeerde Kunst en Cultuurwetenschappen in Rotterdam en is schrijver, muzikant en componist. In 2017 verscheen onder het half-pseudoniem Erwin Gaur zijn debuutroman ‘Gardi’.
(Foto gemaakt door Sebastian Beijersbergen)

Soft Brexit 

Waar zijn de kundige kandidaten op links of in het redelijke midden gebleven?

cc-foto: Dave Levy

Velen vreesden een ‘hard Brexit’. Inmiddels is het duidelijk: we krijgen een ‘slower’ dan ‘slow’, ‘softer’ dan ‘soft’, ultra-lang gerekte Brexit, als een ‘Chinees torture’.

Terwijl Nederland zich opmaakt om van de discussie over onze boeren over te schakelen naar de inmiddels traditionele Zwarte Pieten discussie – de inleidende beschietingen zijn al maanden bezig – zorgt het Britse Lagerhuis voor het beste entertainment op de televisie.

Hoofdrolspeler Bercow zal binnenkort afzwaaien als voorzitter. Als gewoon Lagerhuislid zullen we volgende maand zijn werkelijke, eigen meningen vernemen. Die zouden nog kunnen verbazen want verwacht bij Brexit steeds het onverwachte.

Treurig is te zien en zelfs te voelen hoe de Brexit-druppels doorwerken. Ook ik, als voorstander van de Europese gedachte – ondanks alles wat er mis is met Europa – heb nog maar één gedachte: Get on with it! Los van de entertainment value, los van het ideaal: schiet op met die Brexit.

Zoals ik de roetveeg Piet in arremoede ook al lang geaccepteerd heb. Ik zie er geen reden toe. De meerderheid van Nederland ziet het niet. Mijn Surinaamse vrienden zien het niet. Maar in godsnaam, of in die van de heilige Turkse Nicolaas, schei uit met die discussie. Met het fulmineren, het wederzijds beledigen en bedreigen. Ik ben domweg moe.

Zo ook de Britse kiezer.

De peilingen zijn duidelijk: maak een einde aan de Brexit. Hard of zacht gekookt. Verlos ons van het gedram.

Hoe een minderheid de geschiedenis kaapte. Uiteraard: mede door gebrek aan een geloofwaardige leider op links, of zelfs een in het midden. De leiderschapscrisis bij Labour en the Liberals is even pijnlijk als het Democratisch gebrek aan een sterk alternatief voor Donald Trump in Amerika.

Johnson staat op voorsprong in de peilingen. Trump zal, zonder impeachment, een serieuze kans op herverkiezing maken. Wat is er mis met de stem van de redelijkheid? Waar zijn de kundige kandidaten op links of in het redelijke midden gebleven?

Met de Britse kiezer leg ik het moede hoofd in de schoot. Doe dan maar. Daarna zien we wel weer verder.


Laatste publicatie van Erwin Angad-Gaur

  • Gardi

    Een korte roman over obsessie, over liefde en de impact van terreur

    Februari 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (21)